top of page

Blogg & nyheter

Välkommen ljusa februari

Februari är här och ljuset börjar bli mer påtagligt. Me like!!

Igår hade jag en skön söndag med både promenad i solskenet, hejarklack när yngsta dottern spelade match, fick till två meditation stunder och åt god söndagsmiddag med familjen. En riktig återhämtningsdag.

Ni som läser mina nyhetsbrev och inlägg har säkert lagt märke till att jag ofta skriver om återhämtning och jag pratar även mycket om det på mina klasser. Det gör jag just för att jag möter så många som har svårt att få till det i vardagen. Det är min främsta prioritet i min egna praktisering för att hålla mig balanserad och även något som jag alltid prioriterar i mina klasser. För faktum är att det är väldigt många idag som lider brist på återhämtning. 

Stress och utmattning är ett växande problem i vårt samhälle idag i takt med att vi återhämtar oss allt sämre. Förmågan att vända fokus inåt är för många som bortblåst och då tappar vi även möjligheten att känna igen de varningssignaler som kroppen ständigt ger oss när något inte står rätt till. Det är många som hittar till yogamattan/mindfulnessträning/stresshanteringskurser med mera när problemet är ett faktum. Hur vore det om vi prioriterade detta även de perioder när vi redan mår bra? Vilka effekter får vi då? 

Det kommer fler och fler forskningsrapporter där mindfulnessträning, yoga och meditation alla är verktyg för att bevara balans och en god hälsa. När vi stressar minskar nybildningen av celler i ett område i hjärnan som kallas för hippocampus. Det är i denna del som vår koncentration och vårt arbetsminne sitter. Det är inte svårt att förstå att vi känner oss splittrade, har svårt att fokusera och minnas när vi blir stressade. Om vi fortsätter att prestera och göra ännu mer när vi egentligen behöver vila uppstår besvär och sjukdom. Vore det då inte bra om vi hittar en strategi för att hantera stress? 

För stress och stressiga perioder kommer vi alla att ha då och då i livet. Det vi kan påverka är hur väl vi hanterar dessa perioder och då är återhämtning en viktig nyckel. Att finna stunder i vår vardag där återhämtning är en prioritet och inte vänta på att vi ska bli sjuka innan vi gör något åt det. 

Du behöver inte älska yoga eller gå på yogaklasser. Det räcker med att finna en stund på dygnet där ditt fokus är riktat inåt. Sitt eller ligg, slut ögonen och lyssna in. Lyssna på din kropp, ditt andetag, dina tankar och känslor. Vad pågår hos dig just nu, i den här stunden? Ju oftare du gör detta desto bättre kommer du bli på att upptäcka de signaler som kroppen ständigt skickar ut. Det kommer bli enklare för dig att prioritera det som du mår bra av och säga nej till det som inte gör det. Det enda kruxet är att DU måste göra jobbet, DU måste ta dig tiden, DU måste vända fokus inåt och DU måste göra det ofta. 

Det fina är att det kostar ingenting, DU kommer må bättre och DU kommer uppleva att du har mer tid. Varför då? 

När du återhämtar dig stärks nybildningen av hjärnceller och ditt minne och din koncentration blir bättre. När du är närvarande och kan koncentrera dig blir det lättare att fullfölja en uppgift utan en massa avbrott. Du blir helt enkelt inte lika lätt splittrad. De inflammatoriska processerna som skapas av stress och ökad ålder minskar när vi mediterar och tränar vår närvaro vilket gör att du mår bättre. Dessutom visar forskning att mindfulnessträning ökar förmågan att känna lycka. 

Jag hoppas att du fått lite motivation till att ”göra jobbet” för det är ingen annan än du själv som kan göra det för dig. 

Denna månad vill jag vurma lite extra för min weekend retreat som jag har 20-22 mars i studion. För dig som inte tidigare varit på en retreat så kan jag varmt rekommendera det. Tre dagar av att möta sig själv och vända fokus inåt. Det är något som sker med oss när vi under några dagar kopplar bort de yttre stimuli som vi annars ständigt har omkring oss. Vi återvänder till kroppen, andetaget, sinnet och hinner på så vis ikapp oss själva litegrann. En fantastisk investering som jag tror att allt fler och fler kommer prioritera framöver. Eller som en av mina deltagare från höstens retreat uttryckte sig efter att ha varit med en gång tidigare ”Denna helg förra året var vändpunkten för mig under en period då jag inte riktigt kunde se ljuset. Jag kommer i år igen för att ge mig själv gåvan att bara vara med mig själv.”

Helgen bjuder på klasser i Hatha, Yin och Restorative Yoga samt meditationer av olika slag. Det blir med andra ord både aktiva och vilande klasser. Mer energigivande på förmiddagen och lugnande mot eftermiddagen. Har du det skralt i kassan kan du alltid be om att få dela upp din betalning. En skön helg att se fram emot där DU står i fokus och där det inte finns några krav på någonting. Du kommer förhoppningsvis lämna studion med en upplevelse som stannar kvar länge. Med dig får du även verktyg som du kan jobba vidare med hemma. Denna weekend hålls i studion vilket göra att du slipper resa och du kan sova i din egen säng. Du kan läsa mer om innehållet i länken https://www.olismo.org/weekend-retreat-i-goeteborg

Missa heller inte Michael Bartelles workshop 29 februari. Endast fyra platser kvar. Michael är en stor inspiratör för mig, han var även en av mina lärare då jag gick min lärarutbildning. En underbar själ med så mycket att dela. Mer info i länken  https://www.olismo.org/workshop 2020 års fördjupningsutbildning ”Deepen your practice” startar i augusti men du kan redan nu säkra din plats. En magisk resa med personlig utveckling så tveka inte! För frågor och bokning hör av dig till mig via mejl eller telefon. Utbildningen löper över ett år. Vi träffas varannan vecka på torsdagar 17.00-20.00 och avslutar med en gemensam helgretreat i studion. Det är uppehåll över jul och nyår. Endast 12 platser. All info finns i länken https://www.olismo.org/ett-arig-foerdjupningsutbildning Dessutom kan du som vill fördjupa dig mer eller t.o.m. bli lärare gå en fortsättning därefter som löper över ett halvår. Här får du förutom träffa mig möta flera gästlärare med specialkompetens inom sitt område, däribland min lärare Yogiraj Katrina Repka. Utbildningen är även godkänd via Yoga Alliance som en 200 Teacher Training.  23 juni kommer Yogiraj Katrina Repka tillbaka till studion. Katrina är min lärare och mentor och jag är så glad att hon kommer och delar mer av sin visdom mer er. Denna gång bjuder hon på en Chakra workshop. https://www.olismo.org/workshop-med-yogiraj-katrina-repka 24-28 juni Advanced training for Ishta teachers.  Eller kom på drop in någon gång i veckan... Mån 17.30-19.00 Slow flow & rest Ons 16-17.30 Flow & restore Ons 18-19.30 Yin & restore Fre 10.00-11.30 Yin & restore Fre 12.00-13.00 Meditation Du bokar som vanligt din plats till kurs och event via bokadirekt. Bara klicka på länken så kommer du till bokningssidan.  https://www.bokadirekt.se/places/olismo-yoga-13040 Hoppas du hittar något av intresse! Känner du andra yoga intresserade så tipsa gärna och dela vidare📷 Varm kram från mig, Anna #yogaweekend #yogagoteborg #mindfulness #yoga #meditation #vila #återhämtning #närvaroträning #stresshantering #olismoyoga #bomgatan7 #almedal


Opmerkingen


Featured Posts
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Archive
Följ Olismo & Anna
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page